Header VORM Arbeidsmarktcampagne

Wouter | Uitvoerder project De Vlindertuin

13 mei 2019
Wouter | Uitvoerder project De Vlindertuin

Wouter aan het woord

Wouter, sinds februari  2017 in dienst, is uitvoerder binnen VORM 6D Wonen; een onderdeel van VORM verantwoordelijk voor betaalbare conceptwoningen. Na een afgeronde MBO en HBO-studie bouwkunde en in totaal vijf stages bij VORM is Wouter er na zijn afstuderen ‘blijven hangen’.

Stages en afstuderen

“Ik ben opgegroeid in Papendrecht. Zoek je voor je studie een aannemer in de buurt, kom je dus al snel bij VORM terecht. Het grappige is dat ik mijn eerste stage verschrikkelijk vond. Het was totaal niet wat ik ervan verwacht had. Ik was blij dat het voorbij was. Nooit meer bij VORM dacht ik toen. Daarna heb ik bij een architectenbureau stagegelopen. Maar binnen zitten vind ik helemaal niks. Mijn docent zei bij de eerstvolgende stage; ‘joh, probeer het nog eens bij VORM’. Dat heb ik toen gedaan. Een half jaar in Leiden gezeten op een stageplaats. Het waren lange dagen maar ik heb veel geleerd. Ik vond het geweldig. De vonk is toen overgeslagen en dat was wederzijds. Dus elke volgende stage was steeds bij VORM en ben ik ook bij VORM afgestudeerd.”

Uitvoerder

“Binnen het team van VORM 6D Wonen is er altijd een voorman. Die regelt alles buiten op de bouwplaats. Dat is het aanspreekpunt voor alle werknemers die daar lopen. Hij controleert in eerste instantie ook alle afgeleverde werkzaamheden. Ik zelf zit nu op twee werken. Ik zorg er als uitvoerder voor dat alles rondom het hele bouwproces en de zaken die de voorman met mij bespreekt, geregeld worden. Planning, contacten met de onderaannemers, personeel, bestellingen, kwaliteitscontroles van bewapening of van zaken waar de voorman nog niet aan toe is gekomen. Als uitvoerder ben ik eindverantwoordelijk, maar buiten de op bouwplaats is de voorman het eerste aanspreekpunt voor de mensen.”

Ruwbouw

“Mijn hart ligt bij de ruwbouw. Daar heb je zelf veel meer in eigen hand en in de afbouw doen we relatief weinig. Ik haal voldoening uit het gegeven om het allemaal zo goed mogelijk te regelen. Zodat je zo min mogelijk afhankelijk bent van anderen. Dan kun je ook snelheid in het proces realiseren. Dat vind ik het mooiste.”

Eigen verantwoordelijkheid

“VORM is een heel sociaal bedrijf. Er wordt nagedacht over hoe we elkaar kunnen helpen. Er is een grote mate van collegialiteit. We maken het echt met z’n allen. Daarnaast is VORM een vooruitstrevend bedrijf dat je veel vrijheid geeft. Als je een goed plan hebt, staan ze overal voor open. Je kiest je eigen weg. Ik krijg dus ook veel verantwoordelijkheid. Ik vind dat fijner dan wanneer alles al voor je is vastgelegd. Want dan kun je het in principe alleen nog maar fout doen. Het gaat er nu juist om dat jezelf de puzzel mag leggen. Daar heb je overigens wel altijd een goed team voor nodig. En ik moet zeggen dat ik twee hele goeie teams heb lopen. De meeste mensen bij VORM hebben veel ervaring. Die hoef ik echt niet uit te leggen hoe ze een hamer moeten vasthouden.”

Innovatief in de uitvoering

“Bij een VORM 6D conceptwoningen zijn veel zaken gestandaardiseerd. Toch blijven we binnen dat concept steeds zoeken naar verbeteringen. Waar kan het beter, efficiënter of makkelijker. Ik ben niet betrokken in de ontwerpfase maar ik kan innovatief zijn in uitvoeringstechnische zaken. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe materialen. Dat wordt ook gevraagd vanuit het bedrijf. Daar zit voor mij ook wel een belangrijk deel van de uitdaging. Kijken waar het beter of efficiënter kan.”

Goede mensen

“Waar ik vooral trots op ben, zijn de ploegen. Ik daag de mensen vooral uit door ze verantwoordelijkheid te geven. Ik laat het initiatief bij de mensen. Ze moeten zelf met hun vragen komen en initiatieven nemen. Een goede uitvoerder beschikt over een combinatie van vaardigheden. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan. Je moet ook stressbestendig zijn. Kerntaak is ook het bewaken van de planning. Het spannendst in de planning is toch de fase van de afbouw. Mede omdat het momenteel lastig is om voldoende personeel te krijgen omdat ze er simpelweg niet zijn.”

Onafhankelijk

“We organiseren verschillende kijkdagen en momenten waarop we de klant uitnodigen op de bouw, rekening houdend met alle veiligheidsmaatregelen. In de laatste fase gaat het dan om de details. Het klaarzetten voor oplevering doet de timmerman. We huren bij de oplevering altijd een onafhankelijke partij in die de oplevering begeleidt. Ik heb het liefst dat de woning zonder verdere opmerkingen eruit kan. De bewoners willen natuurlijk dat alles tot in de laatste details klopt. Ik ben partijdig dus vandaar een onafhankelijk partij die de oplevering doet. Die heeft tenslotte een objectief eindoordeel.”

 

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk hier onze vacatures.
Of kom eens langs voor een kop koffie!

 

Lees ook:

<< Het verhaal van uitvoerder Richard <<

>> Het verhaal van uitvoerder Marvin >>