The Blox
The Blox in het middelpunt van de Trekvlietzone

De Trekvlietzone

Aan de Trekvliet en de Fokkerhaven in de Binckhorst ontstaat een nieuw woongebied: de Trekvlietzone. Het water maakt de Trekvlietzone tot een ruime en prettige leefomgeving. De strook langs de Trekvliet is benoemd als Waterfrontpark met insteekhavens en openbare kades, hier schreven we eerder al dit artikel over. 

In de Trekvliezone vind je een unieke mix tussen oud en nieuw. Er is respect voor historie én ruimte voor nieuwe initiatieven. Er zijn oude familiebedrijven en verenigingen, maar ook níeuwe ondernemers. Zo kregen een oude verffabriek en de hangar van de opleiding luchtvaarttechniek een moderne bestemming. Hierdoor is de Trekvlietzone een leuke levendige plek geworden, met hippe horeca en gezellige terrasjes aan het water. Een prima uitvalsbasis voor leuke vaartochtjes.

Lees hieronder de uitgebreidere verhalen over de Trekvlietzone.  

  • Home
  • De Trekvlietzone

Capriole

Op deze mooie plek aan de Fokkerhaven, direct naast de Trekvliet, is Restaurant Capriole Café een heerlijke oase in de stad. Met veel oog voor detail is een oude en verlaten verffabriek uit 1920 smaakvol verbouwd tot restaurant, koffiebar, koffiebranderij en locatie voor vergaderingen, workshops en events. Ontdek de gastvrijheid van het team, de heerlijke gerechten uit de open keuken en natuurlijk de ambachtelijk gebrande Capriole Coffee.

    

 

 

Glaswerk 

Eveneens aan deze leuke inham bevindt zich restaurant Glaswerk. Bij mooi weer is het heerlijk, op het terras aan het water genieten, van mooie gerechten en een heerlijk glas wijn. Chefkok Martijn Lagrand creëert de meest mooie en verrassende gerechten. Gastvrouw Rosalie Brand zorgt voor een perfecte sfeer & ambiance en voor de juiste wijn/spijs combinaties.

 

 

Fokker Terminal

De Fokker Terminal is een indrukwekkend monumentaal gebouw met een rijke historie. De mix tussen oude gebouwen en nieuwe ontwikkelingen maakt De Trekvlietzone nu juist zo leuk en bijzonder. Speciaal voor de liefhebber, een stukje geschiedenis:

In 1961 werden plannen ontwikkeld voor een nieuw modern gebouw voor de school voor luchtvaarttechniek, naar het ontwerp van de architecten F.C. de Weger en W. Zonneveld. Het karakteristieke gebouw bestond uit een 9 meter hoge hangar van 1.200 m² met daar omheen de leslokalen. In de montagehal konden de leerlingen sleutelen aan vliegtuigen. In 1966 werd de naam van de school door het schoolbestuur omgedoopt tot Anthony Fokker School (AFS). Het was namelijk o.a. de firma Fokker die de MTS verschillende keren had gesponsord om de schoolbegroting rond te krijgen. Tot 1993 bleef het gebouw het onderkomen van de AFS. In oktober 2008 werd de AFS voor het eerst gebruikt als beurslocatie voor kunstbeurs ARTI. Het gebouw, dat inmiddels op de slooplijst stond, kwam hierdoor weer positief in beeld bij de Gemeente Den Haag. De huidige exploitant heeft toen de haalbaarheid van herontwikkeling onderzocht. In 2009 werd het complex verbouwd en werd de naam veranderd in Fokker Terminal. De locatie is inmiddels een succesvolle speler op de (inter)nationale congresmarkt. 

 

 

Kasteel De Binckhorst & kasteeltuin

Dit weet niet iedereen, maar vlabij The Blox ligt een heus kasteel met kasteeltuin: Kasteel De Binckhorst. Door de omliggende bebouwing was dit lang niet gemakkelijk te zien, maar daar komt verandering in! De gemeente is bezig met een nieuw ontwerp voor de kasteeltuin, waardoor ook het kasteel weer veel beter tot zijn recht zal komen. Een groene parel in de Trekvlietzone. Bekijk het voorontwerp in dit artikel

 

 

Skatepark Sweatshop

Een leuke verrassing in de Trekvlietzone, in deze skatehal barst het van de energie. Skateschool, stepschool, kinderfeestjes, skatekamp... het kan allemaal bij Skatepark Sweatshop! Van beginner tot gevorderde, iedereen is welkom in deze 'concrete jungle'. Hier zie je de kleintjes die de eerste moves maken en de jongeren (of die zich zo nog voelen) ingewikkelde capriolen uithalen op de step of op het skatebord. 

In deze hal van een vierkante kilometer komt de rolsport het beste tot zijn recht, er is voldoende ruimte voor uitdaging en creativiteit. Er kan vrij gebruik worden gemaakt van de baan, maar het is ook mogelijk om workshops te volgen. Het hele jaar door zijn er allerlei leuke dingen te beleven, zoals spectaculaire wedstrijden, skatekampen en verschillende evenementen.

 

 

 

Jachtwerf De Haas

Nu weer een plek die 'druipt van de geschiedenis'. Zo wisselen historisch en nieuw elkaar af in de Trekvlietzone, precies hetgeen wat de plek nu zo uniek maakt! Neem de jachtwerf van de familie De Haas: 

Jan de Haas sr. koopt in 1925 voor zijn oud-ijzerhandel en machinesloperij een stuk grond aan de Binckhorstlaan. De oudste zoon Jan jr. wordt al jong betrokken bij het bedrijf en volgt zijn vader op. Halverwege de zestiger jaren komen er klanten van Jan jr. vragen of hij geen plaats heeft voor hun boot. Er wordt wat ruimte gecreëerd en de eerste boten worden uit het water getakeld. De zoons Jos en Frans, die hun vrije tijd veel op de werf besteden, raden hun vader Jan aan een jachtwerf te beginnen. Er worden door de jongens tekeningen en berekeningen gemaakt en na een poosje kan er begonnen worden met de bouw van de eerste loods. Langzaam maar zeker wordt het oude ijzer opgeruimd en maakt dit plaats voor boten in alle maten. De vraag naar stallingplaatsen groeit en de zaken gaan goed. Als vader in 1979 overlijdt wordt Jos de nieuwe eigenaar. De grote vraag naar overdekte stalling en de komst van grotere boten noodzaakt hem nieuwe loodsen te bouwen en een grotere kraan te plaatsen. Ook zíjn kinderen brengen veel tijd door op de werf. Inmiddels zwaait zoon Roel de scepter op de werf, nog altijd bijgestaan door vader Jos, is hij de vierde generatie van de familie de Haas die het bedrijf voortzet. Bij familie De Haas kan je prima terecht voor het (winter)stallen, repareren en onderhouden van je boot. 

 

 

Roeiverening De Laak

De Trekvliet is natuurlijk dé uitgelezen plek om heerlijk te roeien. Roeien is voor iedereen. Ga je het liefst in ploegverband het water op, in een twee, een vier of een acht, gestuurd of ongestuurd of ga je liever roeien in een eenpersoonsboot, de skiff? Ben je meer prestatief of recreatief ingesteld? Hou je van korte afstanden of wil je marathons roeien? Er is voor ieder wat wils.

Roeivereniging De Laak is een roeivereniging waar je enthousiaste en sportieve roeiers treft. De Laak beschikt ook over een krachthonk waar je spieren kunt versterken en fungeert ook als gastvrij verzamelpunt in de zich snel ontwikkelende Binckhorst. Een maatschappelijk betrokken buurtbewoner en een vereniging met een uniek pand aan het water. De vereniging is opgericht in 1911 en ligt al bijna honderd jaar aan de Trekvliet. Met een veelzijdige vloot van ruim 80 boten kun je alleen of in een team de wateren verkennen en zo de wereld van een andere kant bekijken. Met vele activiteiten zoals trainingen, cursussen, wedstrijden, marathons en toertochten kun je zowel als beginnende en als ervaren roeier bij De Laak terecht, van recreant tot fanatiekeling. Lees en zie hier alles over de prachtige historie én klik door naar de nieuwbouwplannen van Roeicentrum Binckhorst.