ROOT
Martin en Joyce

Latere leeftijd

Martin en Joyce zijn rond de 60 en willen graag in Root gaan wonen.

Ze hebben maar liefst 25 jaar in hun huidige koopwoning gewoond, maar nu de kinderen het huis uit zijn, is het huis eigenlijk te groot en het bijhouden van de tuin is inmiddels eerder een last dan een lust. Daarbij komt ook nog eens dat ze hun huis in deze tijd bijzonder goed kunnen verkopen. In ruil voor het gemis van de tuin willen ze wel een appartement met een grote buitenruimte. Daarom is hun oog gevallen op een appartement in Root.

Hun huidige woning gaat minimaal € 325.000,- op gaat brengen. Martin en Joyce hebben een hypotheek van  € 180.000,-. Ze hebben deze hypotheek in 2006 afgesloten en het is een hypotheek met een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. In de spaarpolis is nu € 55.000,- opgebouwd. In totaal hebben Martin en Joyce dus € 200.000,- overwaarde.

Martin en Joyce denken € 40.000,- aan extra’s nodig te hebben. Naast de koop van het klimaatpakket, een keuken en enkele bouwkundige upgrades, willen zij ook graag een mooie vloer en wandafwerking meefinancieren. Martin en Joyce willen liever geen dubbele maandlasten tijdens de bouw. Zij willen hiervoor binnen de nieuwe hypotheek een extra depot aanleggen.

Kostenopstelling appartement (en hypotheek):

  • € 360.000,- Koopsom
  • €   40.000,- Keuken, vloer, klimaatpakket, bouwkundige upgrades
  • €   15.000,- Afdekking maandlasten tijdens de bouw
  • € 415.000,- Totale investering
  • € 200.000,- Overwaarde -\-
  • € 215.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen Martin en Joyce  de rente minimaal 20 jaar vastzetten. Dat geeft een grote veiligheid qua maandlasten, diep hun pensioen in. Aflossen heeft geen zin meer, zo besluiten ze. Het is onzin om nog 30 jaar relatief hoge maandlasten te hebben en pas op hun 90e de vruchten te plukken van die aflossingen. Ze hebben liever nu een lage maandlast zodat ze straks ook voluit kunnen geniet tijdens hun pensioen. Ze sluiten daarom een hypotheek af die volledig aflossingsvrij is, want dat mag tot de helft van de waarde van hun nieuwe woning. De netto-maandlast van de hypotheek van Martin en Joyce bedraagt € 268,-.

*De rekenvoorbeelden zijn gebaseerd op rentestanden per 21 juli 2021. De genoemde maandlasten zijn louter bedoeld als indicatie, je kunt hieraan geen rechten ontlenen

Terug naar maandlasten