ROOT

Architect aan het woord

Surya Steijlen en Christiaan Schuit

LEVS architecten

  • Home
  • Architect aan het woord

Voor de kersverse partners van LEVS architecten uit Amsterdam, Surya Steijlen en Christiaan Schuit, is ROOT een speciaal project. Surya: “Dit project laat zien waar wij goed in zijn. Slimme, overtuigende ontwerpen die op alle schaalniveaus een antwoord bieden op de grote vragen rondom stedelijk verdichten.” 

Het ontwerp is ook een blik op de toekomst. Christiaan: “Duurzaam bouwen voor minder CO2-uitstoot en een klimaatbestendige stad, dat is toch wel een van de grootste thema’s die aandacht vragen. Als ontwerpers proberen we binnen de speelruimte die een opdracht biedt zoveel mogelijk te bereiken. En dat is hier goed gelukt vind ik.” 

Het ontwerp heeft een opvallende hoefijzervorm. Met één krachtig vorm-gebaar ontstaan er een aantal grote kwaliteiten: bijna alle oude bomen op het kavel kunnen blijven staan en onderdeel worden van een nieuw stadspark, de woningen hebben brede woonkamers met panoramische balkons en terrassen, en in de ruime binnentuin heerst rust en een intieme sfeer. 

“Met het houten grid langs de buitengevel bereiken we verschillende dingen tegelijk,” vertelt Christiaan. “Ten eerste is het een lichte, luchtige overgangszone van privé naar publiek. Verder geeft het grid het volume ritme en schaal die aansluiten bij de omliggende bebouwing uit de wederopbouwtijd. En het zorgt ervoor dat de naar achter liggende vierde verdieping minder opvalt, waardoor het een groot volume is dat kleinschalig oogt. Bovendien is het grid tegelijk een low-tech zonwering. Als laatste is het simpelweg duurzamer om veel meer met hout te bouwen. Zo’n buitenschil van hout is een goed begin. Kortom, het is een sterke integrale oplossing voor duurzaamheid, gebruik en woongenot.” 

Voor het landschap van de binnentuin en het park werd BOOM Landscape ingeschakeld. Zij brengen de natuur het plan in, en de bewoners de natuur in: wandelpaden en rijke beplanting tussen de hogen bomen. In het gebouw wordt water opgevangen op het dak, energie opgewekt met zonnepanelen en wilde bestuivers een kans gegevens met insectenhotels in de gevel. Zo ontstaat er “een symbiotische relatie tussen de mensen, dieren, insecten, planten en de stedelijke cultuur van de omgeving”. 

Waar Christiaan zich voornamelijk met de eerste ontwerpfase bezighield, is Surya nu in de technische uitwerkfase aan zet. “We maken een compleet 3D-model van het project, een zogenaamd BIM-model. Zo kunnen we integraal samenwerken met de opdrachtgever, gebruikers, adviseurs en de aannemer. En dat zorgt voor snelle communicatie over de kleinste details waardoor alle werkprocessen naadloos op elkaar aansluiten.”

Terug naar het project