Samenwerkingsovereenkomst Cruquius
1 december 2017

Samenwerkingsovereenkomst Cruquius

30 November is er een samenwerkingsovereenkomst getekend door de Gemeente Amsterdam, VORM en Porten Development voor de ontwikkeling en realisatie van 149 appartementen verdeeld over 3 gebouwen.

De gemeente Amsterdam heeft voor het Cruquiusgebied geen stedenbouwkundigplan opgesteld; ze laat initiatiefnemers hun eigen kennis, creativiteit en kunde gebruiken om binnen een zogenaamde spelregelkaart een aantrekkelijk werk- en woongebied te laten ontwikkelen. In aanvulling op de spelregels worden binnen het bouwplan 16 middeldure huurappartementen gerealiseerd en zal het bouwplan in het kader van onze duurzaamheidsambitie worden aangelegd zonder gasaansluiting.

Woon-en werkplezier
VORM ontwikkelt in samenwerking met Porten Development 149 appartementen met royale balkons en dakterrassen verdeeld over 3 gebouwen. Op de begane grond van 2 gebouwen wordt circa 1500 m commerciële ruimte gerealiseerd. Onder de gebouwen komt een 1 laags parkeergarage met een rechtstreekse toegang naar elk gebouw. In het tweede blok is de begane grond ontworpen in aansluiting op het voormalige schaftlokaal van de locomotieven-werkplaats van firma Orenstein en Koppel. Dit pandje blijft behouden en krijgt een horecafunctie met terras direct aan het water. Daarnaast komen in het derde blok werk-studio’s van 40 – 80 m2 voor kleine bedrijven, met ieder een eigen voordeur op maaiveld.

Aan het water
De gebouwen komen direct aan het Amsterdam Rijnkanaal op een schiereiland in een autoluw gebied. Cruquius ligt in stadsdeel Oost in het Oostelijk havengebied. De architecten, Diederik Dam en Maurice van den Berg van Dam & Partners Architecten, hebben de ligging benut om de stoere woningen op het water en de kade uit te laten kijken.

Thijs Reuten, bestuurder stadsdeel Oost: “Waar de ontwikkeling in deze economische tijden zo logisch lijkt, was dat het 6 jaar gelden absoluut niet. Onder andere VORM en de gemeente zagen wel kansen waarvan het resultaat nu duidelijk wordt. Een mooi en uniek stukje Amsterdam met op plekken nog de sfeer van industrie.”

Cruquiusgebeid
Het Cruquiusgebied of Cruquiuseiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam-Oost is een voormalig industrieterrein tussen de Entrepothaven en de Nieuwe Vaart. Het ontleent zijn naam aan de Cruquiusweg die over de gehele lengte van het gebied van west naar oost loopt. Deze weg werd in 1879 aangelegd en is vernoemd naar Nicolaas Samuel Cruquius (1678-1754). Sinds 1887 waren hier de Veemarkt en het Abattoir gevestigd, waar de Veelaan naar vernoemd is. Vanaf 1987 worden er woningen en bedrijven gevestigd op de locaties van de vroegere met vee en vlees verbonden bedrijvigheid.

De architectuur van het bouwplan, de toekomstige inrichting van de kade en het behoud van karakteristieke elementen verwijzen hier straks naar.