MARK Almere
Peter en Annelies

Latere leeftijd

Peter en Annelies zijn al wat ouder en de kinderen zijn de deur uit. Ze hebben een fijn penthouse van € 600.000,- op het oog.

Ook Peter en Annelies willen in MARK Almere gaan wonen. Zij hebben een penthouse van € 600.000,- op het oog. Peter en Annelies zijn al wat ouder en ze hebben nu ook al een koopwoning.

Ze hebben geen hypotheek meer op deze woning. De kinderen zijn al een tijdje de deur uit en ze zijn op zoek naar een fijn penthouse. De makelaar heeft hen verteld dat hun huidige woning minimaal € 450.000,- op gaat brengen. Peter en Annelies hebben dus een overwaarde van € 450.000. Deze overwaarde willen ze voor een groot deel gebruiken om de nieuwe woning mee te kopen, maar een deel gaan ze gebruiken voor andere doelen. Ze willen € 400.000 investeren in de nieuwe woning.

Peter en Annelies denken € 60.000,- aan extra’s nodig te hebben. Daarmee hebben ze al het budget dat nodig is voor de parkeerplaats, de vloer, de keuken, ander sanitair, extra tegelwerk en wat bouwkundige upgrades. De maandlasten tijdens de bouw kunnen ze makkelijk zelf betalen. Zij willen hiervoor binnen de nieuwe hypotheek geen extra depot aanleggen.

Kostenopstelling penthouse (en hypotheek):

  • € 600.000,- Koopsom
  • € 60.000,- Parkeerplaats, vloer, keuken, tegelwerk, upgrades
  • € 660.000,- Totale investering
  • € 400.000,- Overwaarde -\-
  • € 260.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen ook Peter en Annelies de laagst mogelijke maandlast. Ze hebben geen bestaande hypotheek, dus ze hebben ook geen overgangsrecht om een aflossingsvrije hypotheek mét hypotheekrente aftrek af te kunnen sluiten. Dat betekent echter niet dat ze geen aflossingsvrije hypotheek af mogen sluiten. Onder voorwaarden mag dit nog steeds. Ze kiezen ervoor om de rente voor de hypotheek 20 jaar vast te zetten zodat ze niet zo snel geconfronteerd zullen worden met stijgende maandlasten. De netto-maandlast van de hypotheek van Peter en Annelies bedraagt € 399,-.

Terug naar maandlasten