KOER
Sergio en Rashida

Doorstromers

Ook Sergio en Rashida willen in KOER gaan wonen. Zij hebben een ruim appartement van € 605.000,- op het oog.

Sergio en Rashida hebben echter een compleet andere situatie als Jeroen en Lieke. Sergio en Rashida zijn namelijk geen starters, zij hébben nu al een koopwoning. Ze zijn hun wooncarrière gestart in een wat kleinere woning en zijn nu vooral op zoek naar ruimte en stoer wonen.  De makelaar heeft hen verteld dat hun huidige woning minimaal € 350.000,- op gaat brengen. Sergio en Rashida hebben een hypotheek van € 195.000,-. Ze hebben deze hypotheek in 2011 afgesloten en het is een hypotheek met een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. In de spaarpolis is nu € 20.000,- opgebouwd. In totaal hebben Sergio en Rashida dus € 175.000,- overwaarde.

Sergio en Rashida denken € 65.000,- aan extra’s nodig te hebben. Naast de keuken en enkele bouwkundige upgrades willen zij ook een mooie badkamerupgrade en een vloer meefinancieren. Net als Jeroen en Lieke willen Sergio en Rashida liever niet geconfronteerd worden met extra maandlasten tijdens de bouw. Zij willen hiervoor binnen de nieuwe hypotheek een extra depot aanleggen.

Kostenopstelling appartement (en hypotheek):

  • € 605.000,- Koopsom
  • €  65.000,- Vloer, keuken, Klimaatpakket, tuinaanleg en bouwkundige upgrades
  • €  20.000,- Afdekking maandlasten tijdens de bouw
  • € 690.000,- Totale investering
  • € 175.000,- Overwaarde -\-
  • € 515.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen ook Sergio en Rashida de rente minimaal 20 jaar vastzetten. Zij komen tot de ontdekking dat ze een bijzonder sterk fiscaal overgangsrecht hebben. Omdat hun hypotheek al bestond per 31 december 2012 hóeven ze op deze hypotheek niet verplicht af te lossen om hypotheekrenteaftrek te krijgen. Let wel: ze móeten dat (aflossen) niet, maar ze mógen het (vrijwillig, door extra aflossingen) uiteraard wel. Ze besluiten hun recht volledig uit te oefenen. Van de nieuwe hypotheek wordt € 195.000,- aflossingsvrij. Ze bepalen zélf wel wanneer ze wát af willen lossen. Zo zitten ze zelf aan het stuur van hun maandlast.

De netto-maandlast van de hypotheek van Sergio en Rashida bedraagt € 1.310,-.

*de rekenvoorbeelden zijn gebaseerd op rentestanden per 2 maart 2022. De genoemde maandlasten zijn louter bedoeld als indicatie, je kunt hieraan geen rechten ontlenen

Terug naar maandlasten