Sfeerbeeld
Dordrecht

Dordrecht

Dordrecht is de oudste stad van het toenmalige Holland en ligt waar de rivieren de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas samenkomen. Een leuk weetje: dit drierivierenpunt is het drukst bevaren waterknooppunt van Europa! Ook de Nieuwe Merwede, Hollands Diep en Dordtsche Kil stromen rond Dordrecht.

Weten wat je allemaal kan doen in Dordrecht? Bekijk InDordrecht.nl!

Leuke bezienswaardigheden in Dordrecht

 • De Grote kerk
  Kenbaar aan deze kerk is de onvoltooide toren en zijn stenen overwelving.
 • Stadhuis van Dordrecht
  Het Stadhuis van Dordrecht is door Vlaamse kooplieden gebouwd in 1383. Het gebouw werd toen gebruikt als markthal.
 • Binnenhavens
  Dordrecht heeft veel binnenhavens, waarvan er zelfs één wordt overkluisd door het stadhuis en het Scheffersplein.
 • Augustijnenkerk
  De Augustijnenkerk is een kerk in de binnenstad van de stad Dordrecht. De Augustijnenkerk behoorde bij het Augustijnenklooster en werd oorspronkelijk gebouwd rond 1293.
 • Munt van Holland
  De Munt van Holland is een van de vele monumentale panden in de stad Dordrecht.


Grote Kerk en jachthaven Nieuwe Haven en Knolhaven - Foto: Marketing Dordrecht

 • Arend Maartenshof
  Het Arend Maartenshof is een hofje in de Dordrecht. Het hofje werd gebouwd in 1625 en werd vernoemd naar de oprichter Arend Maartenszoon. Hij stond als geldwolf bekend en probeerde zijn reputatie te verbeteren door het bouwen van 38 woningen voor arme vrouwen. Door het stichten van dit hofje hoopte de naamgever zijn geweten te kunnen sussen. Arend Maartenszoon was namelijk lange tijd meer geïnteresseerd in het vergaren van zo veel mogelijk geld dan dat hij zich om zijn medemens bekommerde.
  Ook zijn er de historische hofjes de Regenten- en Lenghenhof 1755), de Van Slingelandthof (1542) en de Clara en Mariahof (1880).
 • Groothoofdspoort
  De Groothoofdspoort is een nog bestaande stadspoort. De poort is gelegen op het punt waar de drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen.
 • Nieuwbrug
  De Nieuwbrug is een gietijzeren vaste brug uit 1851, over de Wijnhaven/Voorstraathaven in de stad Dordrecht. De Nieuwbrug is sinds 1989 een rijksmonument. De fiets-/voetgangersbrug, met een lengte van 34m, heeft drie doorvaartopeningen.
 • Historische koopmanshuizen
  Bijzonder in Dordrecht zijn de historische koopmanshuizen met de bijzondere Dordtse gevels, elke woning heeft een eigen geveltype dat in de q6e eeuw werd ontwikkeld.
 • Molen Kyck over den Dyck
  Molen Kyck over den Dyck is de laatst overgebleven molen in Dordrecht en staat op de Noordendijk.


Damiatebrug Wolwevershaven en Kuipershaven - Foto: Marketing Dordrecht

Evenementen in Dordrecht

Dordrecht is een échte evenementenstad. Het centrum heeft veel culturele instellingen, zoals Schouwburg Kunstmin, het Dordrechts Museum en twee bioscopen, Cinema The Movies en Kinepolis. Liever ergens uitgaan? Ga eens naar poppodium Bibelot of het Dolhuis. In de zomer kun je genieten van de vele evenementen.

Jaarlijkse evenementen

 • Dordt in Stoom
 • Big Rivers Festival
 • Boekenmarkt
 • Bachfestival Dordrecht
 • Kerstmarkt Dordrecht
 • Wantijfestival
 • Kunstrondje Dordt
 • Dwars Door Dordt-loop van 10 kilometer
 • Dancetour
 • Cellofestival
 • Dordt Monumenteel
 • Wantijconcerten
 • Lepeltje Lepeltje


Dordt in Stoom - Foto: Marketing Dordrecht

Winkelen

In de historische binnenstad kun je naar hartenlust winkelen en uit eten gaan. Het bijzondere karakter van Dordrecht vind je terug in indrukwekkende monumenten en idyllische straatjes. Bij de gevestigde grote namen in de stad kun je winkelen, maar ook bij de bijzondere boetiekjes en talloze andere winkeltjes vol antiek en kunst. 

Het uitgebreide aanbod van restaurants en (eet)cafés zal ook in de smaak vallen: waar je ook trek in hebt, je vindt het in Dordrecht. 


Terras Otto e Mezzo - Foto: Marketing Dordrecht

Kunst, cultuur en historie

Dordrecht heeft veel te bieden op het gebied van kunst, cultuur en historie. Veel galeries, antiquariaten, kunst-, antiek-, curiosawinkels en musea. Maar ook op het gebied van theater (schouwburg Kunstmin, Energiehuis), kunsteducatie en historie is er genoeg te beleven in de stad. Een leuke manier om de cultuur van Dordrecht te ontdekken is het Kunstrondje Dordt. Iedere eerste zondag van de maand zijn ateliers, galeries, antiquariaten, kunst-, curiosa- en antiekwinkels in de binnenstad open. Op deze dagen kun je ook het Stadhuis bezoeken en 't Zeepaert.

Dordrecht kent verschillende musea, onderstaand zijn enkelen opgesomd.

 • Dordrechts Museum
  Het Dordrechts Museum, opgericht in 1842, is een van de oudste musea van Nederland. De collectie omvat meer dan zes eeuwen Nederlandse schilderkunst: van meesters uit de Gouden Eeuw tot eigentijdse kunstenaars. De verzameling vormt het uitgangspunt voor een wisselend tentoonstellings- en activiteitenprogramma.
 • Huis van Gijn
  In het Huis van Gijn staat de tijd al ruim een eeuw stil. Het is het voormalige huis van Simon van Gijn (1836 – 1922). Dwaal je door dit huis, dan waan je je honderd jaar terug in de tijd. Ontdek hoe het leven er toen uitzag in dit prachtige huis!
 • Het Hof
  Het Hof is een Augustijnerklooster  in de binnenstad van Dordrecht. Het klooster werd gesticht in 1275. In het Hof vond de Eerste Vrije Statenvergadering plaats.
  Op de plaats van het huidige Hofcomplex, is in 1275 een klooster voor augustijnermonniken gesticht. Het klooster was een geschenk van Floris V. Rond het binnenplein van het klooster waren een ziekenhuis, een brouwerij, een bakkerij en andere dienstgebouwen gevestigd. Na een brand in 1512 is het hele Hofcomplex in Renaissancestijl herbouwd.
 • Museum 1940-1945
  Stichting Museum 1940 - 1945 is in 1986 opgericht met als doel het in stand houden van een verzetsmuseum dat gaat over de periode 1940-1945 in het bijzonder de regio Dordrecht. Een grote collectie wapens, uniformen en gebruiksartikelen uit de Oorlogsdagen vormt de basis van dit museum.
 • Het Dordts Patriciërshuis
  Hoe leefde de gegoede burgerij omstreeks 1800? Totdat Napoleon aan de macht kwam en alles veranderde. Bekijk in het Dordtse Patriciërshuis hoe de laatste bewoners op het idee kwamen om te verhuizen, zodat het huis, met haar fraaie collectie schilderijen, tekeningen, meubels, glas en talloze andere gebruiksvoorwerpen uit deze periode, kon worden opengesteld voor het publiek.
 • Landschapskundig Museum
  Het museum en documentatie centrum is gevestigd in een vroeg twintigste-eeuws pand en bezit een collectie van foto’s, antieke en recente landkaarten, plattegronden en maquettes van Nederlandse landschappen. 
 • Binnenvaartmuseum
  Sinds de oprichting van vereniging De Binnenvaart in 1990 was dit één van de vele wensen van het bestuur. Toen dan ook in 2004 de duwboot René Siegfried, liggend in Nierstein, te koop aangeboden werd, heeft de vereniging, na lang onderhandelen en een grondige opknap beurt, deze boot gekocht en ingericht als Binnenvaartmuseum.
 • Carel Wüst automuseum
  De basis voor het Carel Wüst Museum is gelegd in de jaren 90 toen Carel Wüst (1942-1999), samen met zijn broers Cees en Chris, het plan opvatten een museum op te richten dat bestond uit een collectie voertuigen die de familie Wüst door de loop der jaren heen heeft verzameld. Volgens Autorai.nl staat het Carel Wüst Museum op nummer 6 van automusea in Nederland die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
 • Boekdruk Museum Dordrecht
  Het Boekdruk Museum in Dordrecht heeft een actief en werkend grafisch museum. Nu is drukwerk heel gewoon, maar daar is een lange periode aan vooraf gegaan. Een groot deel van deze geschiedenis kun je zien en beleven in het Boekdruk Museum. De collectie van het museum omvat tal van machines en hulpmiddelen die betrekking hebben op de grafische industrie van de vorige eeuw.


Dordrechts Museum - Foto: Marketing Dordrecht

Natuur en Recreatie

In Natuur- en Milieucentrum Weizigt vlakbij de binnenstad kun je de natuur ontdekken in de stadsboerderij, de landschapstuin en de kassen.

In Frontier woon je in het centrum, maar vlakbij natuur- en recreatiegebied Nationaal Park de Biesbosch. Binnen een mum van tijd ben je in de Merwelanden, het recreatie- en informatiecentrum aan de noordrand van de Biesbosch. Daar is een speelstrand, een restaurant en het Beverbos waar je ook echt bevers kunt spotten. Je kunt er rondvaarten maken, kanovaren, zwemmen en er is voor jong en oud nog veel meer te doen. Ook de sterrenwacht en de fraaie golfclub Crayestein zijn het bezoeken waard.


Nationaal Park de Biesbosch - Foto: Marketing Dordrecht

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in