De Juffer
De Plas van Buijsen is een belangrijk landschappelijk element in Pijnacker. Het is eind 19e eeuw ontstaan door de veenwinning van de familie Van Buijsen. Veel vogels, insecten en andere dieren hebben een veilig thuis in de groene oevers. Wij voegen aan deze historische plas een thuis voor mensen toe. Een markant herkenningspunt op een bijzondere plek met geweldig uitzicht!
Zoals een juffer neerstrijkt op een bloem, landt ons gebouw in het landschap aan de plas. De sierlijke vorm van de terrassen rondom het gebouw doet denken aan de tere vleugels van deze prachtige libelle, die veelvuldig rond de oevers van de plas fladdert. We noemen ons project dan ook De Juffer.
Deze naam is tevens ingegeven door de historie van de plek. Een juffer is immers jargon voor gereedschap dat de familie Van Buijsen gebruikte voor de winning van turf en veen. De veenstekers in deze contreien gebruikten ze voor het slaan van piketpaaltjes. Paaltjes die een plek markeerden. Zoals het gebouw deze plek aan de oever van de plas markeert.
Dit gebouw op deze plek kan dan ook niet anders heten dan De Juffer.
Voorzieningen
Het leuke aan De Juffer is, dat er prachtige woningen aan het bestaande Pijnacker worden bijgebouwd. Alle voorzieningen bevinden zich al uitgebreid in Pijnacker. Alles is op fietsafstand aanwezig, zoals bijvoorbeeld de supermarkt, winkels, restaurants, huisartsenpost, het openbaar vervoer en nog veel meer.
Bereikbaarheid
In Pijnacker geniet je van twee werelden. Enerzijds ervaar je de rust van een dorp met een oude dorpskern en gezellige winkelstraat, nabij de natuur en landelijke vergezichten. Anderzijds zorgt de centrale ligging van Pijnacker, tussen Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer, ervoor dat het rijk is aan voorzieningen.
Alle woningen met zicht op de plas
Een grote gemeenschappelijke waarde, is dat alle woningen zicht hebben op de plas. De 22 appartementen hebben een overhoekse oriëntatie. Met 4 of 5 woningen per laag is de gemiddelde gebruiksoppervlakte circa 110 m². Bij 4 woningen is dit circa 130 m². En de 2 penthouses op de bovenste laag tellen circa 225 m². In de meeste woningen kunnen in ieder geval drie kamers gerealiseerd worden. In de voorbeeldplattegronden stellen we de kleine slaapkamer direct naast de woonkamer voor met zowel een deur naar de hal als een schuifdeur naar de woonkamer. Daarmee kan de bewoner de ruimte goed gebruiken als bijvoorbeeld werkkamer, maar de kamer ook betrekken bij de woonkamer. Met de geopende schuifdeur wordt het panorama op het landschap nog overweldigender.
Privacy op je terras
De terrassen zijn gezoneerd. De bewoners zullen met name op de ruimere gedeeltes verblijven. Dit deel is met de verblijfsruimtes via grote schuifpuien en gevelopeningen verbonden. Waar de bomen het terras inkepen en de terraszones ondieper worden, zijn de erfafscheidingen, die we voorzien van grote plantenpotten. De erfafscheidingen met plantenpotten bevinden zich bij gesloten gevels en slaapkamers. Achter het halfopen metselwerk komen openingen voor nestkasten voor gewenste vogels en insecten, zoals de roodstaart, gierzwaluw en vleermuizenen. Door deze zonering en door de ruime maat is er altijd privacy en zijn er geen zichtsbelemmerende erfafscheidingen nodig.
Duurzaamheid
Het gebouw is gasloos en energieleverend: : er wordt meer duurzame energie opgewekt dan nodig is voor de gebouwklimatisering. De woningen in De Juffer zijn klaar voor de toekomst! Aangesloten op warmte- en koude opslaginstallatie. Alle woningen voldoen aan de nieuwste eisen van energiezuinigheid en milieu. Voor de kenners onder ons: dit betreft de duurzame BENG normeringen. Voor jou betekent dit een forse besparing op je maandlasten en het recht op het afsluiten van een speciale duurzaamheidshypotheek met aantrekkelijke rentekortingen via VORM Sales & Finance. Maar niet alleen de woningen zijn duurzaam, óók wordt er in De Juffer uitgebreid rekening gehouden met onder andere waterretentie, biodiversiteit, hittestress en de natuur.
Natuurinclusief
De Juffer is gebaseerd op een natuurinclusief, landschappelijk concept, waarbij planten, bomen en struiken uit de directe omgeving een belangrijke plaats innemen ten opzichte van het woongebouw.
We brengen mensen, planten en dieren op een harmonieuze manier bij elkaar, waarmee we een prettig klimaat faciliteren en een gezonde leefomgeving, die uitnodigt tot naar buiten gaan en bewegen. De nabijheid van grote bomen en beplanting rondom het gebouw maken de directe buitenruimte een
Aantrekkelijke plek. We creëren extra ecologische zones door op de riante balkons en veranda’s een verzameling potten met planten en struiken aan te brengen in de overgangszones tussen de balkons. Een flexibele afscheiding die het gevoel creëert dat het bos het gebouw ingroeit en tegelijkertijd de privacy waarborgt. We kiezen voor meer vrucht- en bloesemdragende soorten ter verrijking van het wonen en ten faveure van biodiversiteit en natuurinclusiviteit. Voor deze beplanting kiezen we inheemse soorten en
een aantal exoten met het oog op toekomstbestendigheid. Door de steeds warmer wordende zomers én winters zien we dat het belangrijker wordt om inheemse beplanting te mengen met lichte exoten. De nieuwe bomen, struiken en onderbeplanting in de ruimte rondom het woongebouw kiezen we ook zorgvuldig uit op vogel- en insectvriendelijkheid.
Parkeren
Entree vanuit het bos
Loop je door de bosachtige tuin, dan verdwijnt de auto van de buurvrouw ineens in het maaiveld tussen twee wild begroeide taluds. Geen grote garagedeuren midden in de mooie gevel van De Juffer, maar een entree vanuit het bos onder het maaiveld, waar je via een flauwe hellingbaan tussen schuin oplopende taluds naar afdaalt. Door het landschap te plooien, is de entree naar de verdiepte garage onderdeel van dat landschap geworden en kan het daglicht diep de garage binnendringen. Een verfijnde, natuurlijke inpassing van een fraaie parkeeroplossing.
Frisse ruimte met daglicht
De parkeergarage heeft een minimale maat zodat er zo veel mogelijk volle grond overblijft voor grote bomen. We maken parkeerruimte voor twee parkeerplaatsen per woning bij 23 woningen. Bezoekers kunnen eenvoudig parkeren op zeven plaatsen op het maaiveld met waterpasserende verharding, mooi vormgegeven en verborgen achter een talud van 90 cm met een natuurlijke haag. De garage is geen dichte, donkere doos, maar een frisse ruimte met daglicht en verse lucht. Dit wordt bereikt doordat we horizontale openingen aanbrengen aan de zijde van de plas.
Hier heb je ook een mooi uitzicht op de plas. We stimuleren bewoners om de fiets te pakken door de fietsenstalling makkelijk bereikbaar en goed zichtbaar te maken op de begane grond. Er komt plek voor 90 fietsen. Ook worden elektrische aansluitpunten gerealiseerd, zodat elke woning minimaal twee elektrische fietsen kan stallen.
Planning
Participatie en communicatie zijn essentieel voor een gedragen plan. Daarom voeren wij al vanaf de gunningsfase eerste gesprekken met omwonenden, ondernemers en belangstellenden. Dit zetten we voort tijdens de uitontwikkeling en de uitvoering via een participatietraject. Tijdens de bouw werken we volgens een communicatieplan, waarin de regie van de communicatie met de omgeving is vastgelegd, evenals klachten en de afhandeling daarvan.