BossaNova
Martin en Joyce

57+ en een woning kopen in Bossa Nova

Martin en Joyce zijn rond de 60 en willen in Bossa Nova gaan wonen.

Ze hebben maar liefst 20 jaar in hun huidige koopwoning gewoond, maar nu de kinderen het huis uit zijn, is het huis te groot en het bijhouden van de tuin is inmiddels eerder een last dan een lust. Daarbij komt ook nog eens dat ze hun huis in deze tijd bijzonder goed kunnen verkopen. In ruil voor het gemis van de tuin willen ze wel een appartement met een grote buitenruimte. Daarom is hun oog gevallen op een Terrasappartement 80.

Hun huidige woning gaat minimaal € 325.000,- op gaat brengen. Martin en Joyce hebben een hypotheek van € 180.000,-. Ze hebben deze hypotheek in 2001 afgesloten en het is een hypotheek met een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. In de spaarpolis is nu € 55.000,- opgebouwd. In totaal hebben Martin en joyce dus € 200.000,- overwaarde. 

Martin en Joyce denken € 30.000,- aan extra’s nodig te hebben. Naast de koop van het Klimaatpakket, een keukenuitbreiding en bouwkundige upgrades, willen zij ook graag een vloer en wandafwerking meefinancieren. Martin en Joyce willen liever geen dubbele maandlasten tijdens de bouw. Zij willen hiervoor binnen de nieuwe hypotheek een extra depot aanleggen.

Kostenopstelling penthouse (en hypotheek):

  • € 360.000,- Koopsom
  • €   25.000,- Vloer, keukenuitbreiding, Klimaatpakket, bouwkundige upgrades
  • €   10.000,- Afdekking maandlasten tijdens de bouw
  • € 395.000,- Totale investering
  • € 200.000,- Overwaarde -\-
  • € 195.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen ze de rente minimaal 20 jaar vastzetten. Dat geeft een grote veiligheid qua maandlasten, diep hun pensioen in. Aflossen heeft geen zin meer, zo besluiten ze. Het is onzin om nog 30 jaar relatief hoge maandlasten te hebben en pas op hun 90e de vruchten te plukken van die aflossingen. Ze hebben liever nu een lage maandlast zodat ze straks kunnen geniet tijdens hun pensioen. Ze sluiten daarom een hypotheek af die volledig aflossingsvrij is, want dat mag tot de helft van de waarde van de nieuwe woning, hun Terrasappartement 80.

De netto-maandlast van de hypotheek van Martin en Joyce bedraagt € 236,-.

Bekijk de downloads de complete flyer ''57+ en een woning kopen in Bossa Nova''

Terug naar maandlasten