Bloom
Haarlem

Haarlem

Haarlem, een heel gezellige en historische binnenstad! De stad staat bekend om de gezellige en moderne restaurants en cafés. Je fietst er in 10 minuten al naar toe. Het middelpunt van de stad is toch wel echt de Grote Markt. Ook zijn er een heleboel trendy restaurants aan het Spaarne. Wil je luxueus uiteten? Ga dan naar Ratatouille Food & Wine of ML, beide restaurants hebben een Michelinster!

Leuke bezienswaardigheden in Haarlem

 • De Grote Kerk
  Op de Grote Markt valt onmiddellijk de Grote kerk op. Deze prachtige kerk torent hoog uit boven de bebouwing om het plein. De 14e eeuwse kerk fungeert als rustplek van enkele bekende Haarlemmers, waaronder Frans Hals en Willem Bilderdijk. De kerk huisvest onder andere het beroemde Müller-orgel, waar Mozart ooit als kind alle registers opentrok. Hoewel het gebouw een onstuimige geschiedenis met ernstige brandschade kent, is haar schoonheid onaangetast gebleven.
 • Bakenesserkerk
  De Bakenesserkerk begon ooit als een houten kapelletje in de 13e eeuw maar werd later hervormd tot protestantse kerk. Opvallend is de witgrijze toren die ook wel ‘tweelingtoren’ wordt genoemd. Er vinden geen diensten meer plaats in deze kerk, maar je kan hem nog wel bezoeken!
 • Waalse Kerk
  De stichting van het Haarlemse Begijnhof wilde een kerk, waardoor er halverwege de 14e eeuw een kerk kwam waarvan je nog het koor en de toren terugvindt. Na de Reformatie verdwenen de begijnen en konden de Vlaamse vluchtelingen hier onderdak vinden. Na de late 16e eeuw ging de kerk over naar de Waalse Gemeente en werd ze herdoopt tot de Waalse Kerk.
 • Jopenkerk
  De Jopenkerk is een unieke kerk, hier brouwt men in enkele imposante glimmende brouwketels het originele bier van Haarlem! Het recept is oorspronkelijk afkomstig uit Luik en werd eerst getest op kleine schaal. Dat resultaat leverde het Jopen Koyt bier en het Hoppenbier op. De brouwerij heeft daarnaast nog 14 andere biersoorten in huis en vandaag de dag voeren ze bier uit naar zo’n 40 landen.
  Zin in een heerlijke borrel, lunch of diner? Of laat je smaakpapillen de volle loop met een ambachtelijk Jopenbiertje in een bijzonder decor van een kerk, als het ware een unieke beleving!
 • Binnenhofjes van Haarlem
  In Haarlem vind je maar liefst 22 verschillende hofjes die je min of meer kan bezichtigen. Het zijn wooncomplexen waar rond een binnentuin woningen zijn gebouwd. De middeleeuwse hofjes boden veelal onderdak aan de arme of ongetrouwde vrouwen en weduwen. Het oudste begijnhof van Haarlem dateert uit 1395.
  • Hofje Bakenesserkamer
   Dit hofje werd vernoemd naar Dirk van Bakenes, een stadsbestuurder die bij zijn testament had bepaald dat er een hofje opgericht moest worden op zijn naam. In 1395 werd zijn wil wet en ontstond het Hofje Bakenesserkamer. Het oudste bekende hofje van Nederland. ‘Kamer’ in de naam, verwijst naar het oud Nederlands ‘Camer’, wat een synoniem is voor ‘een kleine woning’. Toepasselijk voor de huisjes op een binnenhofje.
  • Hofje van Oorschot
   In dit hofje zit iets meer uitstraling en dat merk je al bij het smeedijzeren hek met de sierlijke letters ‘Van Oorschots Hofje A° 1769’. Het hofje is in 1769 gesticht door Wouter van Oorschot, een koopman uit Amsterdam. Hij schonk maar liefst 20.000 gouden gulden en ook de Staten van Holland legden dit bedrag bij.
   Je telt nog zo’n 18 huisjes. Niet iedereen kon hier wonen. Dat privilege was enkel voorbestemd voor personeel van Van Oorschot of zijn familieleden.
  • Prinsenhof
   Op deze plek heeft ooit een klooster gestaan dat op het einde van de 16e eeuw in handen kwam van de stad Haarlem. Een deel van dat klooster werd omgebouwd en gebruikt als gastenverblijf voor de Prins van Oranje. De herkomst van de naam van dit hof is dus niet al te ver te zoeken.
  • Proveniershofje
   In tegenstelling tot de kleine hofjes in Haarlem, heeft het Proveniershof een andere uitstraling. Het Proveniershof werd in 1704 gesticht en heeft een rijke geschiedenis. In 1414 werd hier het Sint Michielsklooster voor vrouwen gebouwd. In 1578 werden de nonnen door de protestanten verjaagd en na de reformatie werden de gebouwen in handen gegeven aan de Schutterij van Sint-Joris. De kloostergebouwen werden afgebroken en vervangen door een pand ‘doelengebouw’ en de kloostertuin werd gebruikt als schietoefenterrein. Dit ‘doelengebouw’ werd in 1681 een stadsherberg met de naam Heerenlogement. Maar het Heerenlogement was niet echt een succes en daarom besloot men in 1704 om hier een proveniershuis te stichten.
 • Molens van Haarlem
  Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een rondleiding in een van de molens van de stad! De meest bekende molens van Haarlem zijn de Adriaan Molen en de Eenhoorn.
  • Adriaan Molen
   Door zijn schilderachtige ligging aan de rivier het Spaarne en door zijn grote hoogte was deze molen een van de markantste bouwwerken van Haarlem. Hij werd gebouwd in 1779 en opgeknapt in 2001. De molen werd in 1800 in gebruik genomen door een tabakshandelaar die er zijn tabak verwerkte maar enkele jaren later diende de molen als graanmolen. De molen kun je als museum bezoeken en kom je alles over de geschiedenis van zijn diensten te weten.
  • De Eenhoorn
   De Eenhoorn molen werd in 1640 gebouwd maar kreeg een volledige opknapbeurt rond 1776. De molen is een van de 6 paltrok-houtzaagmolens in Nederland. Omstreeks 1926 werd er een kleine elektrische zagerij gebouwd naast De Eenhoorn en elke maand zorgt de Stichting Molen Zuid-Kennemerland er voor dat de molen nog eens kan draaien! Voor Nederland, is het een authentiek en cultureel erfgoed!
 • Amsterdamse poort
  De Amsterdamse Poort is een Haarlemse stadspoort uit de 14e eeuw en via deze poort verliet men Haarlem om naar Amsterdam te gaan. De poort werd gebouwd tijdens de eerste uitbreidingen van Haarlem toen er een terrein aan een zijde van het Spaarne bij de stad werd opgetrokken en er een verdedigingsmuur gebouwd werd om invallen tegen te houden.
  Dit rijksmonument is de enige poort die nog over is van de oorspronkelijke twaalf middeleeuwse Haarlemse poorten.
 • Koepelgevangenis
  Dit gebouw is een voormalige strafgevangenis van de stad Haarlem en behoort tot de Rijksgebouwendienst. De koepelgevangenis werd in 1901 gebouwd en is geïnspireerd naar een ontwerp voor een panopticum bouwwerk zoals Jeremy Bentham had bedacht in 1791. De ronde vorm heeft namelijk als nut, dat je vanuit het midden goed zicht hebt op alle 400 cellen en dus gemakkelijke kunt bewaken.
 • Drogisterij A.J. Van Der Pigge
  Voor natuurkundige geneesmiddelen kan je altijd terecht bij Drogisterij A.J. Van Der Pigge! Dat weten alle Haarlemmers. In 1849 opende Antonie van der Pigge zijn ‘affaire in droogerijen en specerijen’ en deze drogist kan je vandaag de dag nog steeds bezoeken!
 • Friethuis de Vlaminck
  Friethuis De Vlaminck is al jaren een begrip in Haarlem. Je vindt hem in de Warmoesstraat. De frieten worden gebakken in twee soorten olijfolie en zijn heerlijk! En natuurlijk doet het tentje zijn naam eer aan door Vlaamse mayonaise te serveren, maar ook tartaarsaus en diverse snacks.

Evenementen in Haarlem

Met trots wordt Bevrijdingspop op 5 mei als een van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland als jaarlijks terugkerend cultureel event georganiseerd. Haarlem Jazz en Haarlem Culinair zijn ook twee culturele events die op de uitgaansagenda zeker niet mogen ontbreken.

Winkelen

In de binnenstad kun je naar hartenlust winkelen en uit eten gaan. Het sympathieke en gezellige straatbeeld wordt mede bepaald door de idyllische straatjes en bijzondere gevels. Bij de gevestigde grote namen in de stad kun je winkelen, maar ook bij de kleinere boetiekjes. Shop bekende en luxe merken bij de winkels in de Grote Houtstraat of ga op zoek naar iets exclusiefs in de pittoreske Gouden Straatjes. De Gouden Straatjes van Haarlem zijn: de Zijlstraat, de Koningstraat, de Gierstraat, de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat, de Anegang en de Warmoesstraat.

Het uitgebreide aanbod van restaurants en (eet)cafés zal ook in de smaak vallen: waar je ook trek in hebt, je vindt het in Haarlem. 

Kunst, cultuur & historie

Cultuursnuivers komen bij diverse musea of andere culturele bezienswaardigheden volledig aan hun trekken. De bekendste zijn het Frans Hals en het Teylersmuseum en deze trekken jaarlijks vele bezoekers. Het oudste culturele uit 1872 daterende gebouw is de Philharmonie. Filmfans bedient Haarlem met een modern Pathé filmtheater inclusief acht grote zalen. Op de historische locatie aan het noordelijke gedeelte van het Enschedé-terrein, is de Toneel/filmschuur een mooi alternatief voor meer cultureel getinte voorstellingen.

Het Patronaat is Haarlems poppodium en behoort met twee zalen en een muziekcafé tot de tien belangrijkste poppodia in Nederland. 

 • Philharmonie
  Het Philharmonie staat beter bekend als het concertgebouw van Haarlem. Het tv-programma Maestro wordt hier zelfs opgenomen! Tegenwoordig worden de vele zalen voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals congressen & evenementen, vergaderingen & presentaties, recepties & diners maar zeker ook podium & kleinkunst. 
 • Patronaat
  Het Patronaat is Haarlems poppodium en heeft vier zalen, oefenruimtes, festivals en producties op externe locaties.
  Haarlem Jazz en Haarlem Culinair zijn ook twee culturele evenementen die op de uitgaansagenda zeker niet mogen ontbreken.
 • Teylers Museum
  Teylers Museum opende in 1784 al haar deuren voor het publiek en is daarmee het oudste museum in Nederland. Het historische museum bezit over miljoenenoude fossielen, wondermooie mineralen, natuurkundige instrumenten, peperdure boeken, tekeningen en schilderijen van beroemde meesters als Rembrandt en Michelangelo. Sinds de opening van het museum is er nog niet veel veranderd en zijn de objecten uit de 18e eeuw nog steeds uniek!
  Wanneer je het museum binnenwandelt, word je ‘overvallen’ door een schitterend marmeren entreehal met blinkend bladgoud, reliëfs, beeldhouwwerk en versieringen. De mooiste zaal is de monumentale Ovale Zaal dankzij haar krakende plankenvloer.
 • De Waag
  De Waag is het hoekhuis aan het Spaarne en werd gebouwd in 1594 onder leiding van Lieven de Key (architect uit Gent). Het gebouw werd opgetrokken in renaissancestijl en voor de gevel werd er zowel kalksteen als Naamse steen gebruikt. Daarbovenop biedt De Waag een harmonieuze aanblik doordat beide gevels (voor en zijgevel) bijna identiek zijn.
  De ligging aan het Spaarne was gunstig met het oog op de aanvoer van de te wegen goederen. De Haarlemse waag heeft zijn oorspronkelijke functie tot 1915 vervuld. Vandaag de dag kan je er even stoppen voor een heerlijk kopje koffie.
 • Noord Hollands Archief
  Het Noord-Hollands Archief, is gevestigd in de oudste kerk van Haarlem. Vanaf de 14e eeuw tot in 1625 behoorde de Sint-Janskerk tot de Johannieter Orde die zijn wortels had tijdens de eerste kruistochten. Aan de kerk was een klooster verbonden, de Commanderij zodat de religieuze orde tegelijk ook een militaire orde was. In deze voormalige kerk is sedert 1936 het Noord-Hollands Archief gevestigd. Hier vind je niet alleen informatie over Haarlem maar ook over de directe omgeving Kennemerland en de provincie Noord-Holland.
 • Frans Hals Museum
  In het Frans Hals Museum ontmoet het ‘oude en het nieuwe’ elkaar. Een museum over de Gouden Eeuw in Haarlem. De Gouden Eeuw kwam er doordat er kunstenaars gevlucht waren uit het Vlaanderen bij de Val van Antwerpen. Frans Hals kwam ook uit Vlaanderen maar verhuisde al snel naar Haarlem.
  Je bewondert hier historische artistieke werken van o.a. de Haarlemse meesterschilder Frans Hals zelf. Je kan er ook een filmpje bekijken over het levensverhaal van de befaamde schilder. Het is zowat de thuisbasis van ’s werelds grootste Frans-Hals collectie.
 • Museum Haarlem
  Kom je graag nóg meer te weten over Haarlem? Breng dan een bezoekje aan het Museum Haarlem. In dit historische pand krijg je een permanente voorstelling van de geschiedenis van de stad en van Zuid-Kennemerland. Er wordt vooral aandacht gevestigd naar de Gouden Eeuw omdat Haarlem toen een vooraanstaande en welvarende stad was. Maar eveneens komt de industrialisatie in beeld en thema’s als geloof, kunst, wetenschap, en het leven in Haarlem.

 

Natuur en recreatie

Even de stad verlaten en genieten van groen en de rust? Snel dan naar recreatiegebied Spaarnwoude. Hier kun je heerlijk wandelen, hardlopen of zelfs golfen, kanoën en zwemmen! Een frisse neus halen en uitwaaien? Dat kan op het strand van Bloemendaal of Zandvoort.

 • Rondvaart op de Spaarne
  De rivier Spaarne is al eeuwenlang een belangrijke levensader voor Haarlem. Ideale startpunt dus om de stad te ontdekken. Vaar mee met een rondvaartboot of huur een bootje en geniet van de Haarlemse grachten, de historische herenhuizen, de bijzondere molens, de terrasjes langs het water en het uitzicht op de prachtige monumenten. 
  Of heb je misschien zelf een boot? Ideaal! De Spaarnestad is onderdeel van de Staande Mast Route waardoor doorvaart van pleziervaart mogelijk is.
 • Keukenhof
  De Keukenhof in Lisse is de grootste tulpentuin ter wereld met ruim zeven miljoen bloembollen. In de lente ervaar je in het Keukenhof de prachtige bloei van de Hollandse tulpen en andere bloemen waar Nederland nog bekend om staat.
  De vele tuinen en vier prachtige paviljoens tonen een geweldige verzameling tulpen, hyacinten, narcissen, orchideeën, rozen, anjers, irissen, lelies en andere bloemen. De kleuren en geuren zullen je zonder twijfel overdonderen. Keukenhof is een van de mooiste attracties in Nederland en ideaal voor een dagje weg.
 • Stadsstrand De Oerkap
  Het stadsstrand is de plek waar tout hip Haarlem zich verzamelt op zomerse dagen. Muzikanten, ondernemers, kunstenaars, ze bestellen hier een cocktail, een ijsthee of een pizza uit de eigen houtoven. De Oerkap bevindt zich op tien minuten lopen: verlaat het station aan de achterkant, sla rechtsaf en loop dan alsmaar rechtdoor, dan zie je het vanzelf liggen. Er vinden ook regelmatig optredens plaats van Haarlemse muzikanten.

Heb je interesse in dit project?

Schrijf je in